В навечерието на първото издание на Международния конкурс „Сергей Рахманинов“

От 14 до 27 юни 2022 г. Москва ще бъде домакин за първи път на Международния конкурс за пианисти, композитори и диригенти. „Сергей Рахманинов“. В него ще участват музиканти от Русия, Беларус, Великобритания, Италия, Франция, Германия, Словения, Китай, Сингапур и Бразилия.

Източник снимка: https://cultureoeuvre.com

Конкурсът е създаден в навечерието на 150 годишнина от рождението на Сергей Рахманинов. Тази годишнина ще се чества през 2023 г. Художествен ръководител на събитието е пианистът Денис Мацуев. Той оглавява и журито на конкурса в профил „пиано”. Диригентската надпревара ще се ръководи от Валери Гергиев, а конкурсът на композиторите ще бъде оглавяван от Александър Чайковски. Професионалното жури във всяка от трите категории включва диригенти, изпълнители и преподаватели от цял ​​свят. Русия ще бъде представена от Алексей Рибников, Юрий Башмет, Борис Березовски, Владимир Виардо и др. Списъци с участниците и пълният състав на трите журита могат да бъдат намерени на официалния сайт на конкурса /https://rachmaninoffcompetition.com/.

В конкурса са постъпили 529 заявки от 33 държави. Най-голям брой заявления са подадени в категория „диригент” – 210, в категория „пиано” – 167 заявки и в „композиция” заявките са 152. В подбора на състезателите участват председателите и членовете на журито от всички специалности.

Текстът е поместен в онлайн портала www.culture.ru. Статия: https://www.culture.ru/s/konkurs-rakhmaninova/?utm_source=KRF_email&utm_medium=email&utm_campaign=10_06_22. Превод от руски език: Стефани Стефанова

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.