В чудния свят на музиката

Сцена от операта "Чудните приключения на Тошко Африкански"
Сцена от операта „Чудните приключения на Тошко Африкански“

„Когато се пробуди, слънцето беше изгряло, росата блещукаше. Весело чуруликаха птичките. Щурците безгрижно свиреха.“

Така е нарисувал с думи картината а утрото големият наш майстор на художественото слово Ангел Каралийчев. А на сцената на Софийската народна опера можем да видим същата тази картина, обляна от ярката светлина на прожекторите и „разказана“ чрез музиката на композитора Александър Йосифов. От месец декември миналата година малките зрители на столицата имат възможност да се радват на прекрасните представления на операта за деца „Чудните приключения на Тошко Африкански“.

Навярно сте чели книжката а разкази с палавата и любопитна маймунка, напуснала жарката земя на Конго. На лудориите ѝ се смеете не само вие, смели са се и вашите майки и бащи, а може би и вашите баби и дядовци. Защото Тошко Африкански е „роден“ преди повече от половин век и ако живееше в действителност , сега щеше да бъде един стар мързелив маймунек. Но Тошко е герой от приказка, а тези герои, както и приказките, остават завинаги на възрастта, на която са ги създали техните автори.

  • Защо избрахте за сюжет на своята опера именно приключенията на Тошко Африкански?
  • Когато бях малък, толкова малък, че не познавах буквите, моята майка ми четеше книжката и оттогава заобичах Тошко и неговите приключения- казва композиторът Александър Йосифов, който е автор на музиката и съавтор на либретото заедно с писателя – драматург Банчо Банов.
  • Измежду музикалните жанрове операта е един от най- сложните…
  • Да- продължи композиторът. – Ала трябва да приучим малките да посещават оперни представления. Едно дете трудно ще запомни, че е гледало и слушало операта „Дон Карлос“, например. Искаме да го привлечем към оперния жанр, но затова са нужни творби с детска тематика.

Представлението започва. На сцената най- напред се появява един герой, когото не сте срещнали в книжката. Това и Чичо Петър.

  • Ангел Каралийчев е писал разказчетата за Тошко много отдавна. Трябваше да ги осъвременим- обяснява Банчо Банов. – Затова въведох това лице, което е не само разказвач, но и създава необходимото драматично напрежение.

И така Чичо Петър ни запознава с Тошко Африкански, а Тошко представя останалите артисти, които излизат иззад кулисите. Не пропуска и едно действуващо лице, което не се явява на сцената.

  • Диригентът е най- важен. Той с умение води всяко представление- пее Тошко (актрисите Румяна Нейкова и Адриана Грегова).

Младият диригент Атанас Варадинов му се усмихва, размахва палката си и приключенията започват да се нижат едно след друго. Тошко събаря пчелните кошери и е нападнат от пчелите. От покрива на автобуса „подарява“ на животните част от багажа на пътниците. Праща Вълка на сватба да яде печени агнета. В училищната стая, скрит в печката, подсказва на Пънчо. Лишава разбойниците от плячката им, а после с учудване и презрение захвърля торбата с крадените пари:

  • За тези ли търкалца хората се избиват!?- възмущава се Тошко и ни убеждава , че не е маймунче, а дете- игриво, любопитно, чистосърдечно. Дете, което иска да бъде добро и послушно, но не винаги знае как да постигне това.
  • Именно дете- подчертава режисьорката Лиляна Тодорова. – Забелязахте ли, че в постановката животинчетата не носят маски. За мене те са просто деца.

Споменахме за режисьорката. Да не забравяме, че и други творци участвуват в постановката на операта. Музикалното ръководство е на диригента Борис Хинчев, сценографията и костюмите са на художничката Евгения Раева, а танците са поставени от хореографката Мая Шопова.

Хиляди детски очи гледат… Хиляди детски уши слушат…

Тошко и Тодора, домашните животни и Вълкът, Учителят и учениците, всички пеят на сцената… Пчелите и маймунките танцуват. Артистите общуват с публиката. От сцената струи светлина, лее се веселие и много, много музика. За повечето от малките зрители това е първото съприкосновение с музикалното изкуство, първото проникване в чудния свят на звуците, които рисуват картини и характери.

И така, създателите на оперната постановка „Чудните приключения на Тошко Африкански“, забавлявайки и разсмивайки децата, ги учат да възприемат музиката, да придобият вкус към истински ценното, голямото, оперното изкуство.

Този текст е публикуван в сп.”Картинна галерия”, бр. 4 от 1989 година. Автор на статията е Мария Грекова.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.