Двете топ заглавия на аржентинския книжен пазар

Издаваната литература на испански език може спокойно да се сравни с океан, но книжен океан, включващ в себе си множество жанрове. Аржентина е една от страните с най-много книжарници на глава от населението и в следващите редове ще обърна внимание на две книги, които ме впечатлиха и са в топ заглавията на всички аржентински книжарници.

Източник снимка: LIbreria Santa Fe

 

Започвам с последната книга на Бетина Гонзалес „Олимпия“. В тези малко над 200 страници, аржентинката запознава читателите си с историята на Лукресия и Марио Улрих и тяхната среща, довела по-късно и до сватба. Скоро след тези събития те се настаняват в имение, което Марио е наследил от семейството си и са в очакване на първородното си дете. Но в цялото очарование и хармония има предупреждение. Спокойната къща край реката не е най-спокойното място за живот. Във вихъра на историята се включват и ловеца Хуан Авера, както и двете прислужници Кармен и Есмералда. Тази история може да се чете и като басня, и като социален роман. Гонзалес дава нова насока в творчеството си с този необикновен разказ, който наднича отвъд видимото и очарова читателя с белетристично майсторство.

 

 

Източник снимка: LIbreria Santa Fe

„Сърцето на другите е царство, което не може да се управлява.“

Познатият и на българската публика Давид Фоенкинос изненадва с нова книга читателската аудитория. Романът „Две сестри“ вече е номер 1 по продажби в родната му Франция. Фоенкинос е, може би, един от най-разнообразните съвременни автори и един от най-интересните и предизвикателни романисти за последното десетилетие. Французинът е носител на множество литературни награди, а романите му могат да се намерят по книжните рафтове от Токио, пред Москва до Ню Йорк и Буенос Айрес. Романът „Две сестри разказва историята на Матилде- учителка по литература и начинът, по който тя се справя с раздялата с мъжа си след пет години на „безумна обич“. Преподавайки на учениците си „La educación sentimental“ от Флобер, Матилде започва да си задава въпроси за любовта, бъдещето, за пустотата, за самотата и т.н. Самотата и търсенето я отвеждат до дома на нейната сестра. Там, в малкия апартамент, учителката споделя времето си с племенницата си Лили и зет си Фредерик. Постепенно Матилде започва да опознава нова страна от себе си колкото опасна, толкова и неочаквана и объркваща и за самата нея.

 

Автор: Стефани Стефанова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.