Едно необикновено кафене…

В сърцето на осмата по големина държава в света Аржентина се е сгушила и една от най-красивите столици- Буенос Айрес. Небостъргачи, театри, книжарници, опери, среднощно танго, безкрайна феерия на цветове и… любимото 162-годишно кафене „Тортони“.

„Тортони“ е един от символите на модерна Аржентина. Място за отдих, за провеждане на приятелски разговори и интелектуални беседи. Това е и най-старото кафене в Аржентина. Отваря врати през 1858 година и носи името на популярно парижко кафене от XIX век. Легендарността на „Тортони“ е неоспорима. Мнозина гледат на него като паметник на културата, други го окачествяват като музей.

По почти двувековната ламперия и изтърканите дъбови маси сякаш все още се носи духа от разговорите на големите интелектуалци на миналия век, които често устройвали своите срещи в легендарното кафене. Сред посетителите на „Тортони“ могат да се видят имената на Алфонсина Сторни, Бенито Кинкела Мартин, Карлос Гардел, Луиджи Пирандело, Федерико Гарсия Лорка, Артур Рубинщейн, Алберт Айнщайн.

Освен с впечатляващата си история, „Тортони“ оставя без дъх и с великолепната си архитектура. Първоначално открито на улица „Ривадавиа“, през 1898 година след реконструкция главният вход вече гледа към легендарната улица „Avenida de Mayo“. В непосредствена близост до него се намира и Световният музей на тангото. А на тротоара пред „Тортони“ се издига статуята на великия поет и писател Орасио Ферер. В „Тортони“ свое запазено място е имал и самият Хорхе Луис Борхес. Сред посетителите на легендарното кафене и не по-малко магичният композитор Карлос Гардел, известен с вдъхновяващите си композиции на танго.

Навремето посетителите на „Тортони“ са можели да се възползват и от бръснаро-фризьорския салон, който сега е превърнат в мини музей и съхранява музейната експозиция на кафенето.

Почитателите на сладкишите няма да бъдат подведени и докато похапват местни специалитети ще могат да се насладят на чудесните танго-спектакли. „Тортони“ събира на няколко квадратни метра цялото великолепие и широта на аржентинската душа.

Едно от любопитните неща в „Тортони“ е безплатният вестник за всеки пътешественик „Diario del viajero“. Той предоставя на туристите информация за културните събития, музеите и всичко, което буди интерес в Буенос Айрес.

И, ако някога се понесете на вълните на тангото, пленителното аржентинско вино, посетите легендарния Театро „Колон“ или просто се разхождате из нощен Буенос Айрес, не пропускайте… бул. „Авенида де Майо“ № 825- там ще ви чака с великолепието си „Тортони“.

И запомнете, че в „Тортони“ ще ви посрещнат скромно… Все пак „Това е едно от 500 желани места в Буенос Айрес.“, но има още 499…

 

Автор: Стефанѝ Стефанова

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.