Карл Рихтер- изключителен интерпретатор на музиката на Бах

Карл Рихтер Източник снимка: https://orpheusradio.ru

Органистът, клавесинист и диригент Карл Рихтер е смятан за един от най-качествените интерпретатори на музиката на Бах. Германецът направи едно просто и в същото време брилянтно нещо – той лиши претенциозния патос на творчеството на своя велик сънародник и погледна работата си през очите на съвременния човек.

Според енциклопедията „Music Geschichte und Gegenwart“ („Музика минало и настояще“), протестантската църковна музика е задължена на органиста на църквата „Св. Марко“ Карл Рихтер за „примерната работа с музиката на Бах, която е била важна част от музикалния живот в Мюнхен“. Твърдението директно насочва към постиженията на Мюнхенски хор и оркестър “Бах”, които Рихтер ръководи от началото на 50-те години до смъртта си, като накрая монополизира изпълнението на вокалната и оркестрова музика на Бах за няколко десетилетия.

През цялата си кариера Карл Рихтер непрестанно разширява репертоара си. Най-ценните му интерпретации включват  произведения на Хендел, Моцарт, Бетовен, Брамс и Регер. През 60-те и 70-те години на миналия век маестрото прави множество и успешни гастроли по света.

Ценители на музиката на Бах кръстосаха шпаги в спор кой по-добре изпълнява литургията от „Страсти по Матея“ – Караян или Рихтер. В тези битки обаче не може да има губещи по дефиниция и победата остава за голямото класическо изкуство. И двамата майстори оставиха голям брой записи. В случая с Рихтер те служат като най-ценната илюстрация на неговия творчески път. Роден е през 1926 година в семейството на пастор в град Плауен, той учи в консерваторията в Лайпциг, където след това в продължение на две години – от 1949 до 1951 г. – е органист в църквата „Св. Тома“. Рихтер напуска енорията, след като получава покана за работа в Мюнхен. В столицата на Бавария започва неговото музикално изкачване. Карл Рихтер остава едно от знаменитите имена в класическата музика за ХХ век. Големият удар за цялата културна общност е внезапната му смърт. Карл Рихтер получава сърдечен удар и ни напуска, бидейки само на 54 години.

Статията е преводна. Оригиналната е тук: https://orpheusradio.ru/persons/id/47397. Превод: Стефани Стефанова

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.