Кралският музей на изящните изкуства в Антверпен ще отвори врати след 10 години ремонт

Откриването на белгийския музей, чиято площ почти се е удвоила, ще се състои през септември 2022 г., според The ​​Art Newsraper.

Източник снимка: Ad Meskens, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9468929

Кралският музей на изящните изкуства в Антверпен (KMSKA) ще отвори врати след дълъг ремонт. Той е затворен за посетители от 10 години.

KMSKA е най-големият музей във Фландрия. Колекцията му съдържа картини, създадени от майстори от XIV-XX век. Сред тях са Ян ван Ейк, Рогир ван дер Вейден, Рубенс, Антонис ван Дайк, Джеймс Енсор и други художници.

В началото на 2000 година фирмата KAAN Architecten (Холандия) е избрана да разработи план за реконструкция и разширение на KMSKA. Компанията предложи да се увеличи площта чрез създаване на нови помещения в дворовете. В резултат на това в старата неоренесансова сграда е издигната нова. Това позволи да се разшири площта с 40%.

Музеят, основан през 1810 г., е разположен в монументална историческа сграда повече от век. Реставрирана е, запазвайки ярки цветове (червено, зелено, златисто). Основната сграда беше допълнена от стаи в модерен минималистичен стил. В тях преобладава бялото. За реконструкцията и реставрацията на музея са отпуснати около 100 милиона евро, отбелязва вестникът.

Експозицията на музея ще включва 650 произведения, които са реставрирани и консервирани. Музеят е разделен е на две големи части. Първата ще включва картини, създадени от 14-ти век до 1880 г. Те ще бъдат позиционирани в историческа сграда. Творбите ще бъдат категоризирани по тема, хронология или други критерии. В отделна зала ще бъдат представени творбите на Рубенс.

Вторият раздел ще включва творби на модернисти, създадени от 1880-те до края на 20-ти век. Те ще бъдат изложени в новата сграда, разделени на тематични концепции за светлина, цвят и форма. В отделни зали ще бъдат представени творбите на главния фламандски художник от миналия век Джеймс Енсор.

Плановете на музея включват провеждане на изложба на картини от колекцията на музея „Бойманс- Ван Бьонинген“, намиращ се в Ротердам. Освен това започна и работа по изложба на портрети и ретроспективна изложба на Енсор. Тези проекти са планирани съответно за 2023 и 2024 г.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.