Кратка история на първото московско кино

От платформата www.culturе.ru представят историите на най-известните и интересни кина в Москва и Санкт Петербург. Днес ще разгледаме историята на първото кино в Москва.

ХУДОЖЕСТВЕН

Източник снимка: www.culture.ru

Първото кино в Москва е открито на 10 ноември 1909 г. на площад „Арбат“. Наречен е „Кинематографът на Брокш“ – в чест на собственика Робърт Алберт Брокш. По-късно той променя името на „Художествен“ по аналогия с Московския художествен театър. Залата може да побере около 400 зрители, но желаещите да посетят кното са толкова много, че през 1912 г. Брокш решава да ремонтира сградата и да увеличи капацитета й. За тази цел той кани известния архитект, построил имението Рябушински и сградата на Ярославската гара- Фьодор Шехтел, който, освен че увеличава капацитета, също така украсява фасадата в неокласически стил.

Източник снимка: www.culture.ru

 

Първоначално в киното са прожектирали чуждестранни филми, предимно неми френски мелодрами. Преди всяка прожекция във фоайето е свирел оркестър и артисти изнасяли малки сценки за забавление на чакащите. През 20-те години на миналия век киното вече носи почетната титлата на първото държавно кино. Именно тук започва ерата на съветското кино. През януари 1926 г. се е състояла премиерата на режисьора Сергей Айзенщайн и неговия „Броненосец Потьомкин“, през 1931 г. е показан първият съветски звуков филм – „Пътят към живота“ на Николай Ек. Киното продължава да работи и по време на Великата отечествена война: през 1943 г., преди прожекциите, там е пяла младата Людмила Зикина.

Източник снимка: www.culture.ru

 

През 90-те години на миналия век киното става и първото старо московско кино, което инсталира звукова система Dolby Stereo. През 2014 г. най-старото кино в столицата е затворено за основен ремонт. Сградата е възстановена във вида, който й е придал Фьодор Шехтел. Укрепена е основата, подменен е покривът, възстановени са декоративни барелефи и главният вход.

 

Текстът е поместен в онлайн портала www.culture.ru. Статия: https://www.culture.ru/materials/255856/5-kinoteatrov-moskvy-i-peterburga-s-interesnoi-istoriei. Превод от руски език: Стефани Стефанова

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.