Любимите писатели на Фьодор Достоевски

В продължение на век и половина произведенията на Фьодор Достоевски се четат както в Русия, така и в чужбина. Идеите на писателя-философ и неговите литературни техники могат да бъдат намерени както в произведенията на руски автори, така и в английски, европейски и дори японски произведения. А какво е чел самият Достоевски? По-долу ще разберете кои са любимите му писатели.

Европейски писатели

Източник снимка: culture.ru
Източник снимка: culture.ru
Източник снимка: culture.ru

Фьодор Достоевски заобичва литературата още от дете. Чете много чуждестранни писатели, предимно европейски. Сред тях са Данте, Хофман, Дикенс, Шилер. Достоевски често препрочита „Дон Кихот“ от Сервантес и „L’Uscoque“ от Жорж Санд, „Кандид“ от Волтер и „Жил Блас“ от Ален Рене Лесаж, „Клетниците“ и „Последният ден на един осъден“ от Виктор Юго. По-късно в творбите на Достоевски се появяват алюзии на някои сюжети на европейски автори.

Младият писател особено е харесвал стила на Оноре дьо Балзак. Литературната кариера на Достоевски започва с превод на Балзаковия разказ „Йожени Гранде“. Той също така превежда романи на Йожен Сю и Жорж Санд, но те никога не са публикувани.

Достоевски е предпочитал романтични и сантиментални произведения: остри сюжети, драматични сблъсъци, ярки, сложни герои. В произведенията на Жорж Санд, както той по-късно си спомня е „поразен от целомъдрието, най-високата чистота на идеалите и скромния чар на сдържания тон на историята“.

Класическата руска литература

Източник снимка: culture.ru
Източник снимка: culture.ru
Източник снимка: culture.ru

Любимият руски поет на Фьодор Достоевски още от неговото детство е Александър Пушкин. Достоевски е знаел наизуст много от стиховете му. Едно от най-обичаните произведения на писателя е мистичната история „Дама Пика“.

Точно толкова, колкото е обичал поезията на Пушкин, младият писател е обожавал прозата на Николай Гогол. Неговото влияние се проявява още в първия роман на Достоевски, за това говорят социалният сюжет и темата за „малкия човек“ в произведението „Бедни хора“. Изследователите смятат, че Достоевски е първият руски автор, „излязъл от шинела на Гогол“. Николай Некрасов нарича младия писател „Новия Гогол“, след като прочел ръкописа на романа му.

Достоевски харесва романа „Обломов“ на Иван Гончаров и често препоръчвал на приятелите си „Война и мир“ на Лев Толстой. В семейството на писателя, както и в семейството на баща му, имало традиция за провеждане на вечерни четения. Достоевски четял на глас произведенията на руските и европейските класици на децата. Бъдещият писател ги запознавал с Библията. А самият той черпел знанията си от книгата „Сто и четири разказа от Стария и Новия завет”.

Евангелие

Източник снимка: culture.ru
Източник снимка: culture.ru
Източник снимка: culture.ru

Историите за живота на Христос изиграват специална роля в живота на Фьодор Достоевски. За първи път Евангелието попада в ръцете му по време на пътуването му за Омск. В продължение на четири години в затвора в Омск Достоевски чете само Евангелието. Други книги са били забранени в затвора. През целия си живот писателят пази този „осъден” екземпляр на Евангелието, а когато умира, го подарява на сина си Фьодор. Днес книгата се съхранява в Къщата- музей на Достоевски.

Исус Христос става прототип на някои от героите на Фьодор Достоевски, а Евангелието се появява в много от неговите произведения. Евангелието чете и Родион Расколников, образът на Христос става централен в създаването на персонажа на княз Мишкин, Христос се появява и във „Великият инквизитор“, една от основните части на Братя Карамазови.

Библиотеката на писателя, която той събира приживе не е оцеляла. До нас стигна само списък с книги, съставен след смъртта му от Анна Достоевская, негова съпруга. Можете да видите списъка тук: http://az.lib.ru/d/dostoewskij_f_m/text_1980_biblioteka.shtml

Текстът е поместен в онлайн портала www.culture.ru. Статия: https://www.culture.ru/materials/149111/chto-chitayut-klassiki-lyubimye-pisateli-fedora-dostoevskogo. Превод от руски език: Стефани Стефанова

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.