Блог за театър, изобразително изкуство, журналистика…

Найден Геров през погледа на Любомир Сагаев

Найден Геров създава значителен брой произведения от различните области на музиката, но показва предпочитание към музикално-сценичните жанрове. Написал е четири опери- „Паисий Хилендарски“, „В една новогодишна нощ“, „Бяла пролет“ и „Пепеляшка“, балета „Швейк отива на война“, музика към много театрални пиеси, филмова музика, инструментални и камерни произведения, оркестрови пиеси, песни и др.

Найден Геров е роден на 14 юни 1916 година в Пловдив. Той произхожда от културно семейство- негов дядо е видният  български книжовник и възрожденец Найден Геров. Музика учи от ранно детство, като бързо проявява своето дарование. Родителите му осигуряват една системна музикална подготовка. При завършване на средното си образование в София Геров вече се ползва с име на добър пианист, а е написал и първите си произведения. Той учи теория и композиция при д-р Науман в продължение на много години. Още в началото на творческия си път Геров се свързва с театъра. Композиторът сътрудничи на Опитния театър, Реалистичния театър и др. През 1946 г. Геров постъпва на работа в новооснованата Варненска народна опера, където остава в продължение на 15 години. Тук, във Варна, той създава първите си зрели произведения, в които вече проличава и неговият личен музикален език. Първата си опера „Паисий Хилендарски“ Геров създава специално за Варненската народна опера. Тя е изнесена в същия театър през 1959 г. Това произведение е написано в традициите на българското оперно творчество: на патриотична тематика и с ясно подчертан народностен характер.

Втората опера на Найден Геров „В една новогодишна нощ“ е върху сюжета на популярната приказка „Снежната царкиня“* от Андресен. Следващата негова творба от този вид е „Бяла пролет“. Докато „В една новогодишна нощ“ композиторът се увлича от приказната фантастика, тук той създава съвременно реалистично произведение. Поетичният повод за написването на тази опера е известното стихотворение на Вапцаров „Пролет моя“. И двете творби не са поставяни на сцената. Последното произведение на Геров в този жанр е „Пепеляшка“. Това е първата детска опера в нашата музикална литература. Сега композиторът работи над комичната опера „Тримата мусктари“, която има за сюжетна основа сценичната преработка на прочутия роман на Дюма от Планшон.

*Вероятно авторът е имал предвид „Снежната кралица“ на Х.К.Андерсен.

Този текст е част от книгата „Книга за операта“, автор: Любомир Сагаев. Година на издаване- 1967г. Издателство: „Наука и изкуство“, София. 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *