На театър в Русия- част 1

Театърът като обществен коректив има функцията да задава нравствения хоризонт на обществото, театърът обогатява човешкия живот, той дарява незабравими емоции, запознава зрителя с разнородни художествени произведения.

Руският театър винаги е бил притегателна сила за множество режисьори, сценографи и драматурзи от цял свят. Това е така, защото може да се похвали с едни от теоретиците на съвременния театър като Константин Станиславски, Всеволод Майерхолд, Владимир Немирович-Данченко и редица други изтъкнати педагози и специалисти. Повече от най-известните руски театри се намират в Москва и Санкт-Петербург. Но в множество други руски градове има подобни културни обекти, които се отличават с невероятна архитектура и много качествен репертоар.

В следващите редове ще представя 10-те най-известни театъра в Русия.

На първо място е всеизвестният по цял свят Държавният академичен Болшой театър на Русия, по- известен само като Болшой театър. Именно той е голямата гордост на цяла Русия, издигащ се в центъра на мегаполиса Москва. Сградата впечатлява със своите размери и невероятна акустика. Основната зала разполага с 2153 седящи места, разпределени между партер и пет балкона. Таванът е изрисуван с невероятни образци на стенната живопис. Зрителите се потапят в атмосферата не само на първокачествен театър, но и на зашеметяващи произведения на изкуството, с които е украсена цялата сграда. Освен прекрасната обстановка, трябва да се отбележи, че в театъра са работили едни от най-известните и талантливи танцьори, диригенти, певци, хореографи и режисьори.
Перлата на Санкт-Петербург е Държавният академичен Марински театър, известен като един от най-добрите музикални театри в света. Неокласическата архитектура на театъра поразява със своето величие и мащабност. Зрителната зала впечатлява с великолепна и красива архитектура. Местата в залата са тапицирани в светло синьо кадифе и капацитетът им достига до 1625. Разкошната завеса е била създадена през 1914 година от талантливия художник и сценограф Александър Головин, който е комбинирал елементи от живописта с десен, украсен с образа на императрица Мария Александровна. Полилеят от истински кристал се счита за съкровището на Маринския театър. Той е изработен през 1860 година от 23 хиляди висулки и 230 лампички. На сцената на театъра през годините са поставяни всички значими оперни и балетни произведения. В Маринския театър успешно се съчетават интерпретации на класически произведения с постановки на съвременни автори и режисьори.
Друг известен руски театър, разположен в Санкт-Петербург е Михайловския театър. Знаменитите архитекти Карло Роси и Александър Брюлов взимат участие в изграждането му. Официално е открит през 1833 година. Вътрешността на театъра е богато украсена със сребърни и златни елементи, кадифе, картини, кристални изделия и множество огледала. В днешно време театърът приветства около 200 продукции годишно. Известен е с изключителния си репертоар. Едни от най-известните и качествени интерпретации на класики като „Лешникотрошачката“ и „Евгени Онегин“ от Чайковски, операта „Царска невеста“ на Римски-Корсаков са намерили място именно тук.
Театърът за опера и балет в Новосибирск е построен през 30-те години на миналия век. Намира се на централната част на двумилионния град. Сградата се състои от шест огромни корпуса, като общата площ е около 40 000 кв.м. Основната зала разполага със 1774 места. През 2006 година сградата е основно реконструирана. Театърът е известен с класическите си балетни постановки „Лебедово езеро“, „Кармен“, „Спящата красавица“, „Пепеляшка“, „Борис Годунов“ и „Евгени Онегин“.
Александринският театър е един от най-старите театри в Русия. Открит е през 1832 година и носи името на съпругата на Николай I Александра. Това е и първият професионален държавен руски драматичен театър и най-старият театър с национален статут в Русия. Намира се на легендарния Невски проспект- сърцето на Санкт-Петербург. Богатата архитектура включва статуи на деветте музи, разположени в специални ниши. На фасадата на театъра греят статуите на Аполон и Минерва. Репертоатър на Александринка, както често е наричан, редовно е домакин на класически творби на Александър Островски, Александър Грибоедов, Антон Чехов.
Екатеринбургският театър за опера и балет е основан през 1912 година. Този културен институт е носител на множество награди на СССР за високи постижения в областта на културата. Театърът ежегодно е домакин на множество престижни музикални фестивали. В над стогодишната си история Екатеринбургският театър осъществява непрестанно културен и творчески обмен с европейски страни, САЩ, Южна Корея и други. На сцената на театъра изгрява звездата на оперната прима мецосопраното Ирина Архипова, както и на лирическия тенор Сергей Лемешев.
Автор: Стефанѝ Стефанова

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.