Петима от най-обещаващите руски режисьори част от Фестивала „Уроци по режисура“

На 24 септември 2021 г. в Москва стартира Фестивалът „Уроци по режисура“ като част от Биеналето на театралното изкуство. Неговият художествен ръководител е театралният критик Олга Егошина избра петима млади режисьори, чиито творби бяха включени в конкурсната програма и на чиято работа ще обърна внимание в следващите редове. 

ЕГОР ПЕРЕГУДОВ

Източник снимка: www.culture.ru
Източник снимка: www.culture.ru
Източник снимка: www.culture.ru

 

 

 

 

 

 

 

Егор Перегудов завършва висшето си образование в Московския държавен лингвистичен университет. След което няколко години работи като симултанен преводач от английски и немски език. Този опит се оказва доста полезен за него за работата му в театъра. Във визитката си Перегудов има превод за Московския драматичен театър „Пушкин“ две пиеси на Бертолт Брехт, а за Московския театър „Олег Табаков“ адаптира творбата на норвежко-датския писател Лудвиг Холберг „Джепе от планината“.

В Руския институт за театрално изкуство ГИТИС Егор Перегудов учи при известния режисьор Сергей Женовач. По време на обучението си при него, Перегудов засилва още повече интерес си към руската и чуждестранната класика. През годините Перегудов поставя на сцената произведения на Александър Островски, Иван Тургенев, Уилям Шекспир и Габриел Гарсия Маркес. Режисьорът обаче не пренебрегва и съвременните автори. Продукцията му „Тайнственото нощно убийство на куче“ се счита за една от най-добрите интерпретации на пиесата на Саймън Стивънс на съвременната руска сцена.

Представления, режисирани от Егор Перегудов могат да се видят на сцените на театрите „Съвременник“, „Сатирикон“, „Студио за театрално изкуство“, МХТ. През 2018 г. става главен режисьор на Руския академичен младежки театър.

 

СЕМЬОН СЕРЗИН 

Източник снимка: www.culture.ru
Източник снимка: www.culture.ru
Източник снимка: www.culture.ru

 

 

 

 

 

 

 

 

След завършване на средното си образвание бъдещият режисьор Семьон Серзин първо постъпва във военноморското училище в Мурманск, но година по-късно решава да се премести в Санкт Петербург и се записва да учи в Академията за театрално изкуство. Там той постъпва в класа на Бенджамин Филщински и завършва през 2011 година. Още докато е студент, Серзин започва да преподава в Театралния център“Легкие люди“.

Сега представленията на Семьон Серзин се поставят на театрални сцени в Москва, Перм, Ярославъл, Омск и други руски градове. През 2019 г. младият режисьор получи награди за пиесата „Кучешко сърце“ на Фестивала на малките градове на Русия и за постановката „Човекът от Подолск“ на фестивала „Уроци по режисура“. Година по-късно Серзин беше награден и като композитор. Призната бе работата му към филма „Човекът от Подолск“. Сега Семьон Серзин не само прави представления, но и играе в тях, участва във филми и пише музиката към тях.

АЙДАР ЗАБАРОВ

Източник снимка: www.culture.ru
Източник снимка: www.culture.ru
Източник снимка: www.culture.ru

 

 

 

 

 

 

 

Последната година преди да завърши образованието си в Руския институт за театрално изкуство Айдар Забаров получава покана от режисьорът Юрий Бутусов да режисира пиеса по разказа на Лев Толстой „Казаците“. Пиесата, наречена „Беглецът“, беше показана в театър „Ленсовет“, а през 2019 г. беше включена в конкурсната програма на фестивала „Уроци по режисура“. Сега постановките на Забаров се поставят не само в театър „Ленсовет“, но и в Московския художествен театър и Татарския държавен академичен театър в Казан.

Програмата на фестивала „Уроци по режисура – ​​2021“ включваше документалния спектакъл на Айдар Забаров „Няма да се върна“. Той се основава на откъси от интервюта с жители на малки татарски села. Самият режисьор събира всички тези материали заедно с журналистката Гюлчачак Шайхутдинова. В основата на постановката стоят разговорите между героите, които разказват за живота си, разсъждават върху татарската култура, пеят и танцуват под мелодии на акордеон.

ДМИТРИЙ ЗИМИН

Източник снимка: www.culture.ru
Източник снимка: www.culture.ru
Източник снимка: www.culture.ru

 

 

 

 

 

 

 

Дмитрий Зимин завършва театралното училище в Екатеринбург през 2011 г. и веднага постъпва като актьор в Свердловския академичен драматичен театър. Шест години по-късно той е назначен за художествен директор на театъра. Местната преса скоро нарече Зимин „главната театрална надежда на Урал“.

Сега на сцената в Екатеринбург се играят 12 представления под режисурата на Дмитрий Зимин. Сред тях са „Бащи и синове“ на Иван Тургенев, „Пътници“ на Владимир Набоков, „Синята птица“ на Морис Метерлинк. И действието на една от продукциите се развива не на сцената, а в театралния асансьор. 

Досега Зимин е участваа два пъти на фестивала „Уроци по режисура“ – през 2017 и 2019 г. Тогава той представи спектакли по класически произведения на Фьодор Достоевски и Иван Тургенев, но критиците отбелязаха, че в постановките на Зимин класиката се преплита с модерността и затова звучи актуално днес.

АРТЬОМ ГАЛУШИН

Източник снимка: www.culture.ru
Източник снимка: www.culture.ru
Източник снимка: www.culture.ru

 

 

 

 

 

 

 

Артьом Галушин завършва режисьорския факултет на Руския институт за театрално изкуство през 2012 г. Негови учители са Евгений Каменкович и Дмитрий Кримов. След дипломирането си, Галушин работи няколко години като режисьор в Московския театър „Ведогон“, където създава спектаклите „Умното куче Соня“ и „Дон Жуан, или Каменният гост“.

През 2018 г. Артьом Галушин постави в Канския драматичен театър постановка „Господа Головльови“ от Михаил Салтиков-Шчедрин. Спектакълът беше включен в конкурсната програма „Уроци по режисура“, а Галушин беше назначен за главен режисьор на театър Канск.

В програмата „Уроци по режисура – ​​2021“ режисьорът представи новата си творба – „Лирични истории от живота на таралежа и мечката“ по разказите на писателя Сергей Козлов. Съавтор на Галушин е художничката Юта Рюте, а самата продукция се сравнява с известната анимация на Юрий Норщейн „Таралеж в мъглата“.

 

Текстът е поместен в онлайн портала www.culture.ru. Статия: https://www.culture.ru/materials/256679/5-molodykh-rezhisserov-chi-raboty-stoit-uvidet. Превод от руски език: Стефани Стефанова

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.