Пет филма и пет плаката

Филмовите плакати, театралните афиши, обложките на музикални албуми, плочи, логата на различни фестивали винаги успяват да събудят по-специални чувства в почитателите на различните форми на изкуство. За мнозина киномани колекционирането на филмови плакати се е превърнало в начин на живот. А изработването на плакат само по себе си е извънредно трудно и изисква много знания, художествени умения и преди всичко чувство към изобразяваната творба. Историята е показала и случаи, в които плакатите са по-качествени от самите кино продукции. Но в следващите редове ще видим плакати, които са в пълна хармония с филмите, които представят.

"Усещане за жена" от 1993 година на режисьора Мартин Брест
„Усещане за жена“ от 1993 година на режисьора Мартин Брест

„Усещане за жена“ или филмът, в който Ал Пачино доказа, че независимо от наградите, годините пред камера, опита и всичко останало, той е способен да „влезе в съвършено различни обувки“ и да изтанцува една от най-емоционалните и впечатляващи интерпретации на тангото „Por una cabeza“ на Карлос Гардел.

А плакатът е токова прост и стилизиран, че мнозина биха се зачудили какво го прави интересен?! Спокойната разходка на фона на Ню Йорк създава усещането за хармония, която е трудно постижима в света на полк. Франк Слейд.

 

 

 

Айрънс и Бинош във „Вреда“ от 1992 година.

Жулиет Бинош и Джеръми Айрънс във впечатляващата колаборация от 1992 година „Вреда“. Плакатът е оформен с кадър от филма, който проследява страстната връзка между двамата, сексуалното пристрастяване и изкушението, на което се поддават и което разрушава световете им.

Режисьорът Луи Мал създава един от шедьоврите на 90-те години с дълбокото психологично изследване на човешките отношения. Един от малцината носители на „Тройната корона“ Айрънс успява да направи една от най-категоричните и психологически издържани роли в киното, влизайки в ролята на доктор Стивън Флеминг.

 

Антонио Бандерас в ролята на самия Алмодовар в „Болка и величие“

Какво е тема за красиви плакати и въздействащи филми без представител на Испания или Латинска Америка?! „Болка и величие“ на Педро Алмодовар и най-голямото творческо откровение в режисьорската му кариера.

Плакат с неостаряващия Антонио Бандерас като алтер его на самия Алмодовар. За фон сянката на режисьора и чудесна работа на дизайнера с шрифта. Един нетипичен плакат за филм на Алмодовар. При него цветът е на почит и тази доста семпла експозиция рязко контрастира с испанеца, но и отваря нови хоризонти за неговите художествени търсения.

 

 

Любовното обяснение на Уди Алън „На Рим с любов“

Любовно обяснение на Уди Алън, но този път, идващо от стария, вездесъщ и вечен Рим. На пръв поглед плакатът на „На Рим с любов“ не впечатлява, но той носи в себе си топлотата и романтиката, която Алън създаде в този филм. Разгарящите се любовни истории на фона на Колизеума, които водят зрителя през малките улички на Вечния град.

Плакат, типичен за Холивуд, но и носещ много топлота. Носталгията по Стария континент, допълнена от прекрасните цветови решения, светлината и чудесната игра с римските монументи допълват няколкото версии за плакат на тази лента.

 

Антонио Гадес и Лаура дел Сол в класиката на Карлос Саура "Кармен"
Антонио Гадес и Лаура дел Сол в класиката на Карлос Саура „Кармен“

Колкото и любов да има в сърцето на един мъж, то освен с думи, той може да плени чуждото сърце с танца. Това е и пътят, по който тръгва Антонио Гадес…, влизайки в ролята на Антонио в екранизацията на „Кармен“ от Карлос Саура.

Съвсем семпъл и традиционен за 80-те години е плакатът на филма. Не може да не се отбележат стойките на главните герои Гадес и Лаура дел Сол в традиционна фламенко поза.

 

 

Освен с рекламната си цел, плакатите привличат и със своята художествена стойност. Сякаш не се обръща много внимание на работата на художниците и дизайнерите, въпреки труда и наистина огромното вдъхновение, което е нужно за изработката на такова платно, което да отразява заряда и смисъла на филма. Търсенето на баланса в художественото изображение е много важно, защото създава уникален контекст за възприемането на художествената творба и нейната интерпретация.

 

Автор: Стефанѝ Стефанова

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.