Блог за театър, изобразително изкуство, журналистика…

Седем известни възпитаници на Московската консерватория- част 2

През 1866 г.  е открита Московската държавна консерватория по инициатива на пианиста Николай Рубинщайн и филантропа Николай Трубецкой. До края на 19-ти век тя се превръща в една от основните музикални образователни институции в Русия. За 155-годишнината на Московската консерватория порталът «Культура.РФ» разказва за своите известни възпитаници – Сергей Рахманинов, Родион Шчедрин, Мстислав Ростропович и други композитори и музиканти.

АЛФРЕД ШНИТКЕ: студент, аспирант, учител

Източник снимка: culture.ru

Алфред Шнитке едва на 12 години започва да учи музика във Виена. През 1946 г. баща му – преводач и журналист Хари Шнитке – е изпратен да работи във вестник Österreichische Zeitung, който се издава от съветските окупационни власти във Виена. Шнитке се научава сам да свири на акордеон и скоро започва да композира първите си мелодии. След време той споделя: „Ако си спомням добре първите ми опити са не само да композирам, а по-скоро да фантазирам (тогава не знаех нотите), то това бяха някакви неясни оркестрови изпълнения. И освен това (тогава нямах музикални инструменти) си спомням, че попаднах на някаква хармоника, от която не можех да се откъсна, безкрайно импровизирайки се чувствах като в рая”.

Семейство Шнитке се завръща в СССР през 1948 г. и бъдещият композитор решава да влезе в съответното училище и да се школува в тънкостите на музикалното изкуство. Но младият талант не го приемат поради факта, че той до този момент не е учил в музикално училище. Помага познат на баща му, който пее в ансамбъла за песни и танци „Александров“. По негова препоръка бъдещият композитор е приет в Московския музикален колеж за диригентско-хоров отдел. Алфред Шнитке завършва колеж с отличие. След това той посещава уроци при музиколога Йосиф Рижкин, при когото учи теория на музиката.

През 1953 г. Шнитке постъпва в Московската консерватория в класа по композиция на Евгений Голубев. По време на следването си той написва няколко романса, соната, симфония, Концерт № 1 за цигулка и оркестър. Дипломната работа на композитора е ораторията „Нагасаки“. Работата му е била положително оценена от Дмитрий Шостакович.

Алфред Шнитке завършва с отличие Консерваторията. А през 1958 г. постъпва в аспирантура и започва да преподава там. Като цяло композиторът работи в Московската консерватория повече от 10 години.

МСТИСЛАВ РОСТРОПОВИЧ: професор, ръководител на катедрата

Източник снимка: culture.ru

Родителите на Мстислав Ростропович са били професионални музиканти. Баща му Леополд Ростропович е свирил на виолончело, а майката София Федотова е свирела на пиано. Дядото на музиканта Витолд Ростропович също е бил пианист. Именно родителите му въвеждат младия Ростропович в музиката. На четиригодишна възраст той вече е написал първата си творба – полка за пиано. През 1931 г. Ростропович и семейството му се преместват в Москва. Само за няколко месеца, под ръководството на баща си, той се учи да свири на виолончело и скоро е приет в музикалното училище „Гнесин“. По време на следването си той често се изявява на концерти на най-изявените студенти. Освен това бъдещият музикант учи при композитора Юджийн Меснер. През лятото на 1940 г. Леополд Ростропович заедно със симфоничния оркестър се изявява на концерт в Славянск. Синът му също взима участие в концерта като свири Концерт за виолончело от Камий Сен-Санс. По време на Великата отечествена война семейството живее в Чкалов (сега Оренбург). Родителите преподават в местното музикално училище. А през 1942 г., на 15-годишна възраст Мстислав, той става редовен учител и започва да дава частни уроци.

Ростропович се завръща в Москва през 1943 г. и веднага постъпва в Московската консерватория. Учи виолончело при Семьон Козолупов, композиция при Висарион Шебалин и Сергей Прокофиев. През последната си година Мстислав Ростропович печели първа награда на Всесъюзния конкурс на музикалните изпълнители. През 1946 г. завършва с отличие Московската консерватория. Името на музиканта е вписано на мраморната плоча на изявени възпитаници. От 1947 г. Ростропович започва да преподава в консерваторията. През 60-те години той става неин професор, ръководител на катедрата по виолончело и контрабас.

РОДИОН ШЧЕДРИН- член на Съюза на композиторите

Източник снимка: culture.ru

Музика Родион Шчедрин започва да учи в детството си под ръководството на баща си – възпитаник на Московската консерватория Константин Шчедрин. Композиторът припомня: „Той имаше гигантски музикални способности, невероятна памет. Всичко, което чуваше, можеше да възпроизведе – на всеки инструмент, самостоятелно, без да се учи.“. През 1941 г. Шчедрин е изпратен в Централното музикално училище към Московската консерватория. В същото време той допълнително учи пиано при пианистката  Мария Гехтман. По време на Великата отечествена война семейство Шчедрин е евакуирано в Куйбишев (сега Самара). Родион Шчедрин присъства на генералната репетиция на Седмата симфония на Шостакович. По-късно той пише за Шостакович: „Щастлив съм, че успях да общувам с най-великия музикант и невероятен човек“. Шчедрин се завръща в Москва със семейството си през 1944 г. По това време той не иска да бъде музикант, а мечтае за кариера на моряк. Въпреки това, по молба на баща си, бъдещият композитор все пак влиза в Московското хорово училище. През 1950 г. Шчедрин продължава образованието си в консерваторията. Учи наведнъж в две специалности – композиция и пиано. По време на следването си музикантът пише Концерт за пиано и оркестър № 1, с който е приет в Съюза на композиторите на СССР.

„По време на третата си година в Консерваторията написах първия си концерт за пиано. Предложиха ми сам да изнеса този концерт със студентския оркестър. Диригент беше студента Генадий Рождественски. Концертът беше високо оценен от публиката и редица музиканти. И на мен, студента, ми предложиха да изсвиря този концерт на тогавашния пленум на Съюза на композиторите, посветен точно на младите хора. Събитието се състоя в Голямата зала на консерваторията, Рождественски вече дирижираше филхармоничния оркестър, с една дума, концертът мина още по-добре. И след това получих писмо по пощата: Секретариатът на Съюза на композиторите на СССР реши да приеме Родион Константинович Шчедрин за член на Съюза на композиторите на СССР. За студент от четвърта година, дори без заявление за прием, това беше огромен успех и абсолютна лудост.“.
Родион Шчедрин. От интервю за в. „Култура”, 2012г
Шчедрин завършва Московската консерватория с отличие, а след това влиза в аспирантура, където учи под ръководството на композитора Юрий Шапорин.

ДЕНИС МАЦУЕВ- лауреат на Международния конкурс „П.И.Чайковски“

Източник снимка: culture.ru

Денис Мацуев е роден в семейство на музиканти. Баща му Леонид Мацуев е композитор и пианист, а майка му Ирина Гомелская преподава пиано. Дядото на музиканта, Дмитрий Гомелски, работи в цирков оркестър и свири на ударни инструменти. Мацуев започва да учи музика под ръководството на баба си – Вера Рамул. Бъдещият музикант никак не е обичал да свири на пиано. Бъдещият пианист мечтаел да стане спортист и да играе хокей. Затова Мацуев отделял не повече от два часа на ден за урок по музика. Въпреки това той все пак научава материала много бързо и лесно е заучил дори дългите фрагменти.

През 1991 г., заедно с родителите си, Мацуев се премества в Москва, където постъпва в Централното музикално училище към Московската държавна консерватория. На 16-годишна възраст печели конкурс, организиран от Международната благотворителна обществена фондация „Нови имена“, и след това заминава на първото си турне. Начинаещият пианист е изнасял концерти с класическа музика в над 40 страни по света.

През 1993 г. Денис Мацуев постъпва в Московската консерватория, която завършва с отличие. Алексей Наседкин и Сергей Доренски са били негови учители по пиано. Още по време на следването си пианистът започва да изнася концерти в Московската държавна филхармония. И през 1998 г., в последната си година, Мацуев получава първата награда на XI международен конкурс „П.И. Чайковски“.

Текстът е поместен в онлайн портала www.culture.ru. Статия: https://www.culture.ru/materials/256352/7-znamenitykh-vypusknikov-moskovskoi-konservatorii. Превод от руски език: Стефани Стефанова

 

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *