„Театър на Таганка“ приюти „Снегурочка“ на Островски

Руската театрална сцена е една от най-богатите, както като разнообразен репертоар, включващ класическа и съвременна драматургия, така и като художествена интерпретация. Сценичните изкуства в това число и операта, и балета не просто са на почит в Русия, те съставят фундамента на тази вековна култура. Именно поради това не е учудващо, че много пъти руските театри са камертон по отношение на интерпретацията както на класически текстове като се започне от Древността, така и на образци от съвременната драма.

Двете основни театрални съкровищници на Русия са Москва и Санкт-Петербург. И именно в тези два града могат да се водят както едни от най-класическите интерпретации, така и модернистични прочити на цялото световно драматургично наследство. В един от най-реномираните московски театри „На Таганка“ преди месец направи своя дебют на сцената „Снегурочка“ на младия руски режисьор Денис Азаров по текст на Александър Островски. Азаров е познат на българската публика с пиесата „Картоиграчи“ от Гогол на плевенска сцена.

Фотограф: Алиса Скалская и Ирина Полярная, Московски театър на Таганке

 

„Снегурочка“ или „Снежанка“ е пиеса, създадена от един от най-плодовитите драматурзи Александър Островски. През 1873 година пиесата е завършена, а през 1882 година в Санкт-Петербург е премиерата на адаптираната в четири актова опера от Римски-Корсаков „Снегурочка“.

 

Легендата за „Снежанка“ започва от Александър Афанасиев през 1869 година, когато той пише приказка с главна героиня „Снегурочка“. В неговия текст главни действащи лица са бедните дечица Иван и Мария, които построили кукла от сняг и тя оживяла. Във версията на Островски Снегурочка е дъщеря на Дядо Мраз и Хубавицата Пролет. Майка ѝ я дарява със способността да обича, то Снегурочка започва да се топи, когато сърцето ѝ усети любов.

Фотограф: Алиса Скалская и Ирина Полярная, Московски театър на Таганке

 

Своята интерпретация Денис Азаров обобщава, че в „света има място за зимата и за снежното момиче, но има и място за пролетта и цар Берендей. Те са диаметрално противоположни и между тях има конфликт. В нашето представление показвам идеята, че едно общество поглъща друго общество, една любов поглъща друга любов. Но един поглед към живота ще победи друг поглед към живота. Това е несправедлива, но безкомпромисна ситуация“, допълва режисьорът. 

Фотограф: Алиса Скалская и Ирина Полярная, Московски театър на Таганке

 

 

Героите, излезли изпод перото на Островски копнеят за любовта и се стремят към нея, но намеренията им не са чисти. А пред очите на Снегурочка (Снежанка) след като попада в царството на Берендей се появява свят, в който страстта господства над ума. Снежното момиче ще трябва да надмогне себе си, да се изправи срещу страховете си и да разграничи истината от лъжата.

 

 

 

 

 

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.